Saturday, November 23, 2013

Cara mencangkuk umpan mati

Umpan mati adalah umpan yang paling mudah untuk didapati. Ianya boleh dibeli dipasar2 dan boleh disimpan didalam peti sejuk. Ada tiga cara terbaik untuk menggunakan umpan mati. Umpan mati sebaik-baiknya hendaklah segar ,berdarah dan berlendir. Ada sesetengah spesis pula sukakan umpan yang sudah membusuk saperti kebanyakan spesis bottom dwellers baik di air masin atau di air tawar. 1) Umpan mati hendaklah dipersembahkan dalam bentuk yang sebaik-baiknya, ianya hendaklah dibentuk dan dicangkuk kepada mata kail supaya ianya kelihatan hidup bila dialun arus. 2) Umpan ikan mati/sotong mati boleh di hiris ( fillet ), dipotong katam, dan digunakan seekor2 asalkan ianya dipersembahkan dalam bentuk yang terbaik. Jika ianya masih berlendir/berdarah ianya lebih menggiurkan dan menggamit ikan pemangsa.Sotong sebaik-baiknya hendaklah masih mempunyai warna flourescent dibadannya. cara melihat warna flourescent ini adalah dengan menyuluh sotong sekejap. Tutup lampu dan lihat sotong didalam gelap, jika ianya mengeluarkan cahaya maka ianya cukup baik. 3) Udang mati hendaklah digunakan seekor2 dan dicangkuk sepenuhnya bermula dari ekor dan tembus hingga kekepala. Jika perlu dipotong, buangkan kulinya dulu, katamlah isinya sepenuh mata kail anda. Umpan udang mati adalah lebih baik digunakan tanpa kulit. Umpan udang mati boleh di 'improvise' untuk menjadi umpan tiruan yang efektif.Caranya ialah dengan membuang kepala dan kulitnya.Masukan mata kail dengan teliti dan cermat dari ekor hingga keleher yang tiada kepalanya. Ianya apabila ditarik didalam air, akan membentuk gaya umpan tiruan saperti spinner. Biasanya ianya digunakan di kolam2 berbayar.

No comments:

Post a Comment